Nederlands

Gratis verzending vanaf €50

Gratis retour

Borstvoeden als een pro

by Kimberly Schoobaar Aan December 26, 2020

Wel of geen borstvoeding? Een belangrijke keuze die helemaal van jou is. Wel is het fijn om wat algemene basis te hebben. En daar ga ik je bij helpen!

 

Allereerst hoe werkt borstvoeding nou eigenlijk? 

Jij en je baby vormen een perfect koppel als het gaat om borstvoeding geven. In de eerste weken van je zwangerschap zal je lichaam beginnen met het aanmaken van extra klierweefsel. Dit is het resultaat van de werking van je zwangerschapshormonen. Je borsten kunnen zeer gevoelig en opgezwollen zijn. Dus wees niet bang het overkomt ons allemaal. Vaak wordt er in de 16e week van je zwangerschap al moedermelk aangemaakt. Dus als je baby er is heb je dus (bijna) altijd voldoende voeding voor je kleintje.

 Voorbereiden op borstvoeding 

De beste manier om je voor te bereiden op borstvoeding heeft allemaal te maken met de juiste tips en de juiste artikelen aanschaffen. Je hebt artikelen nodig zoals swaddle multi doeken. Deze doeken hebben een multi-purpose. Ze zijn ideaal om bij je te hebben als je kleintje honger krijgt in het openbaar. Zo kan je het kleedje over je borsten en je kleintje heen leggen, zodat je in alle rust borstvoeding kan geven. Maar ze kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden als handdoek, lakentje, zomerdekentje, omslagdoek, speelkleed en als een aankleedkussen voor in de auto. Hoe handig is dat! Wat ook een must is voor mama´s zijn de Philley melkpoeder bewaardoosjes. Wat een groot voordeel is van Philley is dat het klaarmaken van een babyflesje supersnel gaat en zonder geknoei. De splitter in de kop van Philley, zorgt voor exact de juiste hoeveelheid per klik (4,6 gram).
Perfect toch! Wat ook zeker een aanrader is voor (nieuwe) mama´s is het voedingskussen. Dit kussen verlicht je rug tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding.  Als het gaat om je baby is veiligheid prioriteit. Daarom is het handig om een klemhekje te plaatsen op plekken waar dat nodig is. Bijvoorbeeld boven en/of onderaan de trap.

 Hoe moet ik aanleggen? 

Het moeilijkste en belangrijkste is het goed aanleggen van je baby. Een baby die niet goed is aangelegd, kan op die manier ook niet voldoende melk binnen krijgen. Goed aanleggen beschermt je borsten tegen bijvoorbeeld borstontsteking en tepelkloven. Zorg dat je ontspannen bent en neem een comfortabele houding aan. Je hebt verschillende manieren van aanleggen: 

  • Onder je arm 

In deze houding ga je rechtop zitten met een kussen naast je en een kussen op je schoot. Leg je baby op de kussens met het hoofdje voor je borst. Neem je borst in je vrije hand en breng het hoofdje (dat op dit moment in op je hand rust) naar je borst toe. 

  • Liggend borstvoeding geven 

In het begin geven veel vrouwen het liefst liggend borstvoeding. Dit is de meest comfortabele manier na het bevallen. Bij deze houding lig je op je zij en zorg je dat de tepel voor het mondje van je baby ligt.  

  • Zittend borstvoeding geven 

Dit is ook een veelgebruikte houding voor mama´s. Zorg dat je goed rechtop zit. Bijvoorbeeld in een stoel of op de bank. Je kan kussens als steuntje in je rug of onder je arm gebruiken voor als je kramp krijgt. Ondanks dat dit een populaire houding is, is dit niet altijd even makkelijk met een pasgeborene. Dat komt omdat de baby bij deze houding niet zo goed wordt ondersteund als bij de andere houdingen. 

Belangrijke tips en feitjes die elke mama moet weten 

  •  Schaf een draagdoek aan! 

Een draagdoek is erg handig als je op pad bent met de kleine. Zo heb je meer vrije handen over en is het minder zwaar aan je armen. Het is ook een stuk fijner voor je rug. Als je een draagdoek om hebt, heb je meer ondersteuning, waardoor het minder zwaar is aan je rug. 

  •  Vermijd strakke bh´s 

Als je zwanger bent of net bent bevallen, zullen je borsten zeer gevoelig zijn en het laatste wat je wilt is een te strakke bh. Schaf daarom een borstvoeding of sport bh aan.  

  •  Draag voeding T-shirts

Het voordeel van het dragen van een voeding T-shirt, is dat je je shirt niet hoeft uit te trekken. Je kunt het laagje stof zo aan de kant schuiven zodat je rustig je kleintje kan voeden zonder alle ingewikkelde stappen.  

  • Borstvoeding beschermt je kleintje tegen ziektes 

Het immuunsysteem van je baby is uiteraard nog niet volgroeid. Als je je baby moedermelk geeft, kan de baby terugvallen op de antistoffen die hij via jou ( zijn of haar mama) krijgt. In poedermelk zitten deze antistoffen NIET!  

  • Dubbel afkolven 

 Als je een dubbele kolf gebruikt, zorgt dat voor extra toeschietreflexen en dus meer melk. Dubbel kolven zorgt ook voor melk met een hoger vetgehalte en dus meer energiewaarde. 

Geniet ervan!

Ondanks alle hobbels en zorgen waar je tegen aan loopt tijdens je zwangerschap, is borstvoeden 1 van de beste ervaringen die je meemaakt in je leven. Borstvoeding is een intiem moment tussen jou en je baby. zorg ervoor dat je ervan geniet!

 

Terug naar begin
Nederlands