Nederlands language

Gratis verzending vanaf €50

Gratis retour

Borstvoeding. Hoe werkt het?

by Lisa SEO Aan November 11, 2022

Voor veel vrouwen is het een droom om hun baby borstvoeding te geven. Zij zien dit als een natuurlijk vervolg op de zwangerschap en willen hun baby de meest gezonde voeding geven. Wat is dan fijner voor zowel moeder als baby als de borstvoeding lukt? Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen zodat de borstvoeding goed loopt.

Gezondheidsvoordelen van borstvoeding

Laten we eerst eens kijken wat borstvoeding zo gezond maakt.
In borstvoeding zitten alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft voor een gezonde ontwikkeling. Daarbij bevat borstvoeding stoffen die een kindje beschermen tegen kinderziektes. Daarnaast is borstvoeding makkelijk beschikbaar en kost het niks.

Maar borstvoeding is ook gezond voor moeders.

Het vermindert de kans op borstkanker, eierstokkanker, diabetes type 2, en een postnatale depressie. Ook helpt het vrouwen om sneller op hun gewicht van voor de zwangerschap te komen.

Hoe lang borstvoeding geven?

Het officiële advies is om de eerste zes maanden exclusief borstvoeding te geven. Vanaf zes maanden kun je dan vast voedsel zoals fruit en groenten geven in aanvulling op de borstvoeding. Het advies van de WHO is om tot minimaal twee jaar borstvoeding te geven.
Dit klinkt misschien lang, maar hoe een baby van een paar weken oud bij je drinkt en een kindje van een jaar is heel verschillend.
Voor een baby van een paar weken, is de borstvoeding alle voeding. Voor een kindje van een jaar, is de borstvoeding nog steeds belangrijk, maar eet hij ook met de maaltijden met het gezin mee.

Er zijn een paar dingen die helpen om de borstvoeding te laten slagen. Je leest ze hieronder.

Stap 1. Voorbereiden

Het helpt als je je voorbereidt op het geven van borstvoeding. Zoals je nu doet, terwijl je dit artikel leest. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Stap 2. De eerste voeding

Zodra je baby geboren is kun je beginnen met het geven van borstvoeding. Het liefst binnen het eerste uur na de bevalling. Let er op dat je kind op de goede manier de melk uit de borst krijgt. Hij moet niet alleen het puntje van de tepel in zijn mond nemen, maar ook een stuk van de tepelhof er omheen. Want de melk komt niet uit het puntje, maar uit de melkkanalen, die op de tepelhof zitten.

Wanneer je baby bij je drinkt, laat hem dan zo lang drinken als hij wil. Na de eerste borst bied je hem de andere aan. Ook deze keer mag hij drinken zolang als hij wil. Na deze voeding zal je baby voldaan en tevreden zijn.

Stap 3. Borstvoeding in de kraamtijd en daarna.

Na de eerste voeding volgen de volgende voedingen. Geef je baby elke keer de borst wanneer hij honger heeft. Je baby geeft dit aan door met zijn lipjes te smakken, op zijn vuistjes te knabbelen of druk met zijn hoofdje te bewegen. Probeer direct te reageren op deze signalen, dan zal je baby niet hoeven te huilen van de honger.
Zo geef je elke keer een voeding, zowel tijdens de kraamtijd als de tijd er na.

De eerste weken zal je baby vaak willen drinken, denk aan om de twee uur. Dat komt omdat borstvoeding licht verteerbaar is en je baby nog een klein buikje heeft. Pas na een aantal weken zal de tijd tussen voedingen toenemen.

Rol van de partner

Voor de partner is er ook een belangrijke rol. Het kan soms lijken dat alleen de moeder met de baby bezig is, maar als partner kun jij ervoor zorgen dat de moeder jullie baby in alle rust borstvoeding kan geven. Een kopje thee, koffie of een glas water aan de voedende moeder brengen is niet alleen lief, het laat ook zien dat je haar helpt. En borstvoeding is toch echt iets wat je samen doet.

Ik wens jullie een heel mooie tijd met je baby.

Wil je meer lezen over borstvoeding en hoe je kunt zorgen dat het lukt? Lees hier dan meer.
Gastschrijver: Debby Mendelsohn
Auteur van het boek Borstvoeding doe je zo!

Terug naar begin
Nederlands