Nederlands

Gratis verzending vanaf €50

Gratis retour

Mijn kind gaat voor het eerst naar de oppas

by Kimberly Schoobaar Aan December 26, 2020

Je kleine gaat voor eerst naar de oppas. Dit is spannend voor elke ouder. Vooral om de zorg van je kleintje bij iemand anders in de handen te leggen. Vaak stellen nieuwe ouders die hier nog geen ervaring mee hebben het ook zo lang mogelijk uit. Maar er komt een tijd dat vaak beide ouders weer gaan werken of wat meer tijd voor zichzelf willen en dat is oke. 

Voordelen voor het kind

Ondanks dat het lastig is voor de ouders om hun kind voor het eerst bij een ander te laten, is het voor de ontwikkeling van het kind wel goed. Een belangrijk voordeel is dat door de oppas je kleintje snel sociale vaardigheden oppikt. Doordat de oppas de hele dag met hem of haar bezig is en tegen de kleine zal praten, zal hij of zij ook sneller wennen aan het idee van andere mensen. In plaats van alleen mama en papa. 

Voordelen voor de ouders

Ook zijn er voordelen voor de ouders. Als je een oppas in huis neemt, heb je meer tijd om je eigen dingen te doen. Zoals Opruimen, je werk afmaken en zelfs naar de kapper gaan. Het is lastig om je kind aan iemand anders toe te vertrouwen, maar het zou wel op een dag moeten. Op deze manier leer jij ook als ouder zijnde om je kind een beetje los te laten. Je kind kan helaas niet altijd klein blijven. 

Thuis of bij de oppas?
Je kan de oppas op het begin beter bij jullie thuis laten komen. Als een klein kind voor het eerst een nieuw persoon leert kennen, is dit al heel veel. Laat staan als ze tegelijkertijd ook nog moeten wennen aan een nieuwe omgeving. Als ze in hun vertrouwde omgeving zijn, zullen ze minder lastig zijn en zich veiliger voelen. Als je kleine volledig gewend is aan de nieuwe oppas, kan het ook bij de oppas thuis. Het is maar net wat jullie als ouders fijn vinden.

Eenkennigheid

Vaak als je kind tussen de 8 en 16 maanden is, zullen ze 9 van de 10 keer in de eenkennigheidsfase belanden. Als je kindje eenkennig wordt, is dit juist een goed teken. Op deze manier weten ze dat het niet vanzelfsprekend is dat mama er altijd is. Het is dus een vooruitgang. 

5 Tips voor de 1e dag met de oppas

1: Geef de oppas een rondleiding in je huis. Dit is handig zodat de oppas weet waar alle belangrijke dingen zijn. Zoals de wc, eventueel de kamer van het kind en de wc.

2: Leg alvast alle benodigdheden klaar. Op deze manier hoeft de oppas niet naar alles te zoeken en weet ze precies wat ze nodig heeft.

3: Bespreek het dagelijkse schema van je kind. Als je kind bijvoorbeeld een slaapritme heeft, wil je dit uiteraard niet verstoord hebben. Of als je kind bijvoorbeeld bepaalde medicijnen slikt op tijd moet de oppas zich hier aan houden. 

4: Geef de oppas een lijst met contactgegevens. Stel je voor er is iets aan de hand, dan hebben ze de nummers die ze kunnen bellen in geval van nood. 

5: Heb eerst een proefdag met de oppas. Op deze manier kan je ze goed laten zien hoe je bepaalde dingen wilt en hoe ze dit moet doen. Zo kun je ook zien of je oppas goed klikt met je kleine. 

Het afscheid

Het afscheid is lastig. Vooral als het voor de eerste keer is. Elk kind zou hier anders op reageren. De een is sneller gewend aan nieuwe mensen en de ander wat minder. Hetzelfde geldt voor nieuwe omgevingen. Als ouder is dit ook zeker een heel moeilijk onderdeel. Niemand wilt zijn of haar kind zien huilen en dan weglopen. Toch moet het gebeuren. Je zult ook merken dat het met de tijd makkelijker wordt, voor zowel jezelf als je kind. 

 

 

Terug naar begin
Nederlands