Nederlands

Gratis verzending vanaf €50

Gratis retour

Mijn kind heeft koorts

by Kimberly Schoobaar Aan December 26, 2020

Koorts komt veel voor bij kinderen. Dat komt omdat ze meer gevoelig zijn voor infecties en bacteriën. Vaak is koorts onschuldig en niet schadelijk. 

Allereerst wat is koorts?

Bij koorts is de lichaamstemperatuur 38 graden of hoger. De temperatuur schommelt dan vaak tussen de 38 en 41 graden. Koorts is een goede en normale reactie als een virus of bacterie uw lichaam binnen komt. 

Hoe meet ik het beste de lichaamstemperatuur?

De meest betrouwbare manier voor het meten van de lichaamstemperatuur is via de anus. Als je kind tegenstribbelt kun je ook gebruik maken van een oorthermometer. Deze is iets minder betrouwbaar maar redelijk accuraat. Wat handig en hygiënischer is, is om extra lensfilters erbij te halen. Op die manier kan je elke keer een schone filter gebruiken. Deze thermometer mag je NIET gebruiken bij baby´s jonger dan 3 maanden. De lichaamstemperatuur gaat in de avond altijd iets omhoog. De hoogte van de koorts zegt niet veel over de ernst van de ziekte. Zorg dat u de verschijnselen in de gaten houdt, zodat je de ernst beter kan inschatten.

 

Wanneer moet ik de huisarts bellen?

  • Als je baby jonger is dan 3 maanden ( en het niet door een inenting komt).
  • Als je kind lijdt aan een hart-of longziekte.
  • Als je kind medicijnen gebruikt die de weerstand verminderen. 
  • Als je kind een inenting van de consultatie heeft gemist. 
  • Als je kind suf wordt.
  • Als je kind kortademig wordt.

Let op de volgende verschijnselen als uw kind koorts heeft:

  • Gedraagt uw kind zich anders dan normaal?
  • Is uw kind suf, benauwd of ontroostbaar?
  • Heeft uw kind rode vlekjes die niet verbleken als u erop drukt?
  • Blijft uw kind overgeven?
  • Wil uw kind niet drinken en/of plast te weinig.

Wat kan je zelf doen?

Let goed op dat uw kind niet te warm gekleed is. Is dit wel het geval, dan kan de koorts zichzelf er niet goed uitzweten. Zorg er ook voor dat je kind of baby genoeg vocht binnenkrijgt. Kinderen met koorts verliezen sneller vocht dan normaal en hebben daardoor meer kans op uitdroging. Uitdroging verhoogt het risico van de ontwikkeling van hoge koorts. 

Koorts na inenting, hoe komt dat?

  • Uw kind wordt ingeënt tegen 12 verschillende ziektes. Die ziektes ontstaan door bacteriën en virussen. 
  • In elke inenting zitten kleine deeltjes van deze bacteriën of virussen.

Makers van de inentingen hebben deze deeltjes veranderd. Daardoor kunnen de deeltjes uw kind niet ziek maken. Het lichaam van uw kind wil dit wel gelijk opruimen. Daarom maakt het lichaam afweerstoffen aan. Die stoffen beschermen je lichaam tegen ziektes. Daardoor wordt uw kind niet ziek als de echte bacteriën en virussen het lichaam binnenkomen. Het lichaam van uw kind moet heel hard werken om die stoffen aan te maken, daardoor kan koorts ontstaan. Dat is een goed teken.

Medicijnen? 

In principe gaat koorts vanzelf over. Als je kindje zich niet lekker voelt kan je hem of haar een paracetamol geven of een zetpil. Let wel op dat je kindje iets heeft gegeten voordat hij of zij de paracetamol inneemt. Lees de bijsluiter goed voor de juiste dosering. 

Koortsstuipen

Een koortsstuip kan heel angstaanjagend zijn voor de ouders. Je kind kan geen schokken met zijn of haar benen en armen. Ze kunnen wegvallen. Worden erg suf. Een koortsstuip duurt ongeveer 15 minuten. Ze zijn vaak een uur nog suf. 

Is je kind jonger dan 6 maanden of ouder dan vijf jaar en krijgt hij of zij een koortsstuip? Bel dan altijd je huisarts.

Wat te doen bij een koortsstuip?

  • Maak met een vinger de mond leeg.
  • Leg het kind op zijn zij.
  • Zorg dat uw kind zich niet kan bezeren aan bijvoorbeeld meubels die in de weg staan.

Koorts zakt langzaam weg

Gelukkig, je kindje voelt zich stukken beter. Hou hem of haar de komende dagen in de gaten en let vooral op of ze genoeg vocht en voeding binnen krijgen. Dat is heel belangrijk. Als alles goed gaat kunnen ze weer lekker buiten spelen en naar school gaan.

 

Terug naar begin
Nederlands