Nederlands language

Gratis verzending vanaf €50

Gratis retour

Waarom is speelgoed goed voor de ontwikkeling?

by Kimberly Schoobaar Aan December 26, 2020

Welk kind houdt er nou niet van speelgoed. Speelgoed is niet alleen leuk om mee te spelen maar ook zeer goed voor de ontwikkeling van je kind. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillend speelgoed, dat er genoeg keus is. 

Waarom is spelen belangrijk?

Het is wetenschappelijk bewezen dat spelen kinderen slimmer maakt. Het stimuleert niet alleen de hersens maar ook de grove en fijne motoriek. Spelen is ook goed om een band met iemand op te bouwen. Als je kind goed samen kan spelen, zal hem dat helpen met het maken van nieuwe vrienden op school. 

Wat voor speelgoed?

Je hebt ontzettend veel verschillend speelgoed. Speelgoed kan kinderen aanmoedigen om alledaagse gebeurtenissen na te spelen. Zoals speelgoedkassa´s, miniatuurpoppetjes, keukenspeelgoed, theeserviezen, dokter sets en speelgoed telefoons. Dit soort speelgoed is heel goed voor de ontwikkeling van je kind. Op deze manier kan je kind leren hoe je met dit soort situaties moet omgaan in het dagelijkse leven. 

Emotionele ontwikkeling

Door het spelen met andere kinderen doet een kind allerlei ervaringen op. Vervolgens kunnen ze uit hun ervaringen emoties verwerken. Het helpt ze bijvoorbeeld met teleurstellingen omgaan. Het kind ontwikkelt uithoudingsvermogen en zal dan ook tevreden zijn als dit is gelukt.

Cognitieve ontwikkeling

Spelen helpt kinderen met het logischer nadenken, omdat ze ergens goed op gefocust zijn. Dan willen ze het zo goed mogelijk doen. Ze leren zich beter concentreren. 

Bouwen

Blokken bied kinderen oneindig veel expressie. Naar mate kinderen meer ervaring krijgen met het bouwen van de blokken zal hun creativiteit en fantasie zich uitbreiden. Ze ontwikkelen niet alleen hun fijne en grove motoriek, maar ook kunnen ze logischer nadenken en leren vooruit te denken. 

Waarom blokken zo belangrijk zijn.

  • Logisch nadenken: Hoeveelheden - ordenen- volgordes - meten patronen.
  • Taal: Vragen stellen - ideeën uitwisselen - namen van gebouwen - begrippen als onder, boven, achter enzovoort. - herkennen en benoemen van vormen.
  • Vormgeving: Patronen
  • Waarnemen en bewegen: Oog-hand - coördinatie & ruimtelijk waarnemen.
  • Sociaal emotioneel: Verschillende vormen van spel - zelfvertrouwen - autonomie - fantasie - opruimen van materiaal.
  • Natuur oriëntatie: Eigenschappen van materiaal - ontdekken.
  •  Speelgoed voor baby´s

 

Zelfs wanneer je baby pas is geboren, zijn kleuren en speelgoed belangrijk. Hier is een kleine lijst met passend speelgoed voor baby´s tot 12 maanden:

Speelgoed voor kids

Educatief speelgoed voor kids

 

Terug naar begin
Nederlands