Nederlands

Gratis verzending vanaf €50

Gratis retour

Jaloezie door komst van een nieuwe baby

by Kimberly Schoobaar Aan December 26, 2020

Een nieuwe baby. Een nieuw begin. Niet alleen voor jou maar ook voor je eerste kind. Je kind is gewend om alle aandacht van mama en papa te krijgen. En dat veranderd natuurlijk als er een nieuwe baby komt. Hoe je daarmee het beste kan omgaan, ga ik je mee helpen.

Hoe vertel ik het aan mijn kind?

Als je in verwachting bent van je tweede kindje kun je het nieuws het beste zo snel mogelijk vertellen aan je eerste kind. Op die manier heeft hij meer tijd om te wennen aan het idee dat hij of zij een broertje of zusje krijgt. Als je een peuter hebt, kun je beter wachten tot het zichtbaar is dat je zwanger bent. Anders snapt je peuter niet dat er iets gaande is, omdat hij geen verandering ziet. Als je het vertelt, wees dan zo eerlijk en duidelijk mogelijk. Net zoals ouders aanvoelen dat kinderen iets te verbergen hebben, voelen kinderen dat ook bij hun ouders. Niemand kent jou kind beter dan jijzelf. Daarom kunnen wij je niet precies vertellen op welke manier je het moet brengen, want elk kind reageert er anders op. Wel kunnen we je wat tips geven. 

Uitleggen van verandering

Uiteraard gaan er veel dingen veranderen. Waaronder ook een babykamer. Als je spullen gaat kopen voor de babykamer is het goed om je kind erbij te betrekken. Op deze manier voelt je kind zich gelijk al aangetrokken tot de nieuwe baby. Zorg ervoor dat je kind leert delen. Want vanaf het moment dat de baby er is zou er hoe dan ook jaloezie ontstaan. Als je hem of haar op tijd leert delen, kunnen ze er beter mee omgaan en zullen beter zijn in leren los laten. Praat veel met je kind. Probeer zoveel mogelijk uit te leggen dat wanneer de nieuwe baby er is, er niet veel zal veranderen. Vooral de liefde voor je kind. 

Hoe herken ik jaloezie:

 • Wanneer hij lief is voor de baby maar boos en agressief naar jou of je partner.
 • Hij trekt zich terug.
 • Je kind kan zich kinderlijker gaan gedragen.
 • Hij kan sneller last hebben van driftbuien.
 • Je kind vraagt wanneer de baby weer weggaat.

Tips voor jaloezie:

 • Probeer je kind wat zelfstandiger te laten worden, zodat hij of zij ook leert om alleen te spelen.
 • Geef je kind de ruimte om soms boos of verdrietig te worden. 
 • Geef je kind wat extra aandacht als bijvoorbeeld de baby slaapt. Op die manier zal hij of zij een stuk minder jaloers zijn als ze jou zien met de nieuwe baby.  
 • Betrek je kind bij de verzorging van de baby. Als je bijvoorbeeld de baby gaat wassen, laat hem of haar helpen. Op die manier ontstaat er ook een soort verantwoordelijkheidsgevoel naar het broertje of zusje.
 • Laat je kind weten dat je net zoveel van hem houdt als van zijn jongere broertje of zusje. 
 • Toon begrip voor de jaloezie en praat erover. 
 • Verdeel je aandacht goed.

Jaloezie is heel normaal

Ondanks dat een jaloerse peuter je het bloed onder je nagels vandaan kan halen, moet je beseffen dat dit normaal gedrag is. Peuters zijn verbaal nog niet sterk genoeg om hun emoties te uiten.  

Terug naar begin
Nederlands