Nederlands language

Gratis verzending vanaf €50

Gratis retour

Mijn baby krijgt tandjes? HELP

by Kimberly Schoobaar Aan December 26, 2020

Een van de eerste mijlpalen in je baby´s leven. Zijn eerste tandjes. Het kan erg pijnlijk zijn en geen voorwerp in huis is ook maar veilig voor je kindje zijn doorkomende tandjes. Geen paniek. Ik ga je er wat meer over vertellen.

Wanneer komen de eerste tanden?

Elke baby groeit in een ander ritme in de ontwikkeling. De ene baby is wat later en de andere baby wat eerder. Dat is heel normaal. Hier heb je een klein schema van de gemiddelde baby:

4-7 maanden: De eerste tandjes komen door. Meestal zijn dit de twee centrale snijtanden in de onderkaak. 

8-12 maanden: De twee centrale tanden in de bovenkaak naast de centrale snijtanden komen door. Zowel boven als beneden.

9-16 maanden: De vier tanden links en rechts naast de centrale snijtanden komen door. Zowel boven als beneden.

13-19 maanden: De voorste kiezen komen links en rechts in beide kaken.

16-22 maanden: De vier hoektanden verschijnen tussen de eerste kiezen en snijtanden.

20-33 maanden: De vier kiezen achter de voorste kiezen komen dor. Oftewel: de achterste kiezen in het melkgebit.

Rond de 3 jaar:  Eindelijk, een volgroeid melkgebit met in totaal 20 tanden en kiezen.

Symptomen tandjes baby

Elke baby ervaart de doorkomende tandjes ook anders. De een heeft wat meer pijn dan de ander. Ook verschilt de pijn nog per kies of per tand. Hier zijn de meest voorkomende symptomen op een rijtje:

 • Huilerig
 • Kwijlen
 • Aanhankelijker
 • Prikkelbaar
 • Moeilijk in slaap komen
 • Luieruitslag

 Tips doorkomende tandjes

Er zijn zoals je ziet best wat vervelende symptomen voor je kindje als ze hun eerste tandjes krijgen. Natuurlijk hebben wij daar wat tips voor:

 • Vries kleine dropjes babyvoeding in. Als deze hard zijn geworden, kan je baby er op kauwen en zuigen. Zo heeft je baby wat verdoving en krijgt op deze manier ook voeding binnen.
 • Geef je kleintje iets om op te bijten. Wat erg handig is zijn (koel)bijtringen. Deze bijtringen stimuleren het geïrriteerde tandvlees van je baby. Deze ring kan je laten koelen in de koelkast, zodat het een verdovende werking heeft. 
 • Geef je kindje wat extra aandacht en liefde. 
 • Masseer het tandvlees met een koude vinger.
 • Geef je kindje wat kouds om te drinken of te eten, zoals yoghurt en gekoeld gepureerd fruit.

Tandenpoetsen van de eerste tandjes

Poets de tanden van je kindje 1 keer per dag met een daarvoor gediende tandenborstel. Deze siliconen tandenborstel is voor kindjes van 12-24 maanden. Het is de perfecte tandenborstel voor als de voortandjes doorkomen en de kleine het zelf wilt vasthouden. De tandenborstel is voorzien van een veiligheidsring waardoor de borstel nooit te ver in je kindjes mond kan komen. Wat ook heel handig is is de vingertandenborstel. Deze tandenborstel is gemaakt voor baby´s van 6 tot 12 maanden. Het is een veilige en hygiënische manier om je baby´s eerste tandjes te poetsen. Ook moet je speciale tandpasta gebruiken voor je kindje. Deze tandpasta is gemaakt voor baby´s vanaf 6 maanden. Die slikken de tandpasta meer door dan dat ze het uitspugen. Bij deze natuurlijke tandpasta kan dat veilig. Wat ook handig is, zijn de Biologisch afbreekbare bekers. Ze zijn ideaal om spulletjes in te bewaren, zoals tandenborstels en tandpasta´s. 

 

 

 

Terug naar begin
Nederlands