Nederlands

Gratis verzending vanaf €50

Gratis retour

Op latere leeftijd zwanger worden;kan dat?

by Kimberly Schoobaar Aan December 26, 2020

Zwanger worden is een grote beslissing. Zeker op een wat latere leeftijd. Kan ik het wel? Ben ik niet te oud? Dit soort vragen zijn heel normaal en menselijk. 

Wat houdt op latere leeftijd precies in?

Als je 35 jaar of ouder bent, val je officieel onder de ´latere leeftijd´. Dit betekent dat de zwangerschap complicaties met zich mee kan brengen. Ja. het klinkt erg eng maar dat hoeft het niet te zijn. Het is niet gegarandeerd dat de complicaties ook voor komen bij jou zwangerschap. 

Risico´s latere zwangerschap

Er zijn inderdaad wat meer risico´s als je op een latere leeftijd zwanger wordt. Maar dat betekent nog niet dat het bij jou zwangerschap voorkomt. Hier zijn de risico´s even op een rij;

  • Miskraam. Door de verminderde kwaliteit van de eicellen is de kans op een miskraam hoger.
  • Zwangerschapsdiabetes. Op latere leeftijd krijg je vaker last van een hogere bloeddruk waardoor de kans van diabetes groter wordt.
  • Tweeling. Door de lagere hormoonaanmaak door de eierstokken wordt de risico van een dubbele eisprong groter.
  • Medische complicaties. 

Voordelen zwanger worden op een latere leeftijd

Uiteraard zijn er ook voordelen aan het hebben van een baby als je wat ouder bent. Hier heb je ze even op een rij;

  • Financieel stabieler. Vaak als je wat jonger bent, ben je nog niet financieel stabiel genoeg om voor een kind te zorgen. Als je wat ouder bent heb je vaak meer vastigheid.
  • Minder onzeker. Als je wat ouder bent, heb je al wat meer meegemaakt. Je  bent daardoor vaak minder onzeker over het opvoeden. Je ziet bijvoorbeeld ook hoe jou vrienden hun kinderen opvoeden. 
  • Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen op ´latere leeftijd´ zich beter voelen tijdens de zwangerschap. 

Wanneer jij er klaar voor bent

Of je nou 25 bent of 40, er is geen haast. Doe het echt pas wanneer jij er zelf klaar voor bent. En ja, natuurlijk moet je rekening houden met de risico’s maar het blijft nog altijd jou eigen keuze.

Terug naar begin
Nederlands