Nederlands language

Gratis verzending vanaf €50

Gratis retour

Speelgoed voor elke leeftijd

by Kimberly Schoobaar Aan December 26, 2020

Voor elke leeftijd is er wel geschikt speelgoed. Speelgoed is niet alleen leuk en tijdvermaak, maar het is ook nog eens zeer goed voor de ontwikkeling. Door onder andere de kleuren van het speelgoed worden de hersenen op een goede manier gestimuleerd.

Verschillend speelgoed

Baby´s verkennen onze wereld met de zintuigen die ze hebben. Alle kennis moeten ze nog leren. Speelgoed is daar een heel goed alternatief voor. Het stimuleert niet alleen de hersenen maar ook de fijne en grove motoriek. 

0-6 maanden: Voor een baby van 0-6 maanden heb je vaak aan 3-4 speeltjes wel genoeg. 

6-12 maanden:

Luisteren: Rammelaar, trommel, herkenbare muziekjes, activiteitknuffeltje

Ontdekken: Doosjes, zand, kastjes, speelkleed

Grijpen: Zachte bal, Knuffeltjes, Zelf rijdende auto'tjes.

Bewegen: Bal, rammelaar

1-2 jaar: Als ze deze leeftijd hebben bereikt, zullen ze meer actief bezig gaan met het spelen van speelgoed. Op deze leeftijd zullen ze ook echt leren om bepaalde dingen vast te pakken of ergens neer te leggen. Nu zullen ze fijne en grove motoriek gaan leren. Hier zijn een paar voorbeelden om de hersens te stimuleren:

- Activiteiten kubus

- Stapel kubus

- Vormenhuis    

 2-3 jaar: Op deze leeftijd zullen ze graag alles zelf willen doen. Van veter strikken tot hun eigen jas aandoen. Hetzelfde geldt voor hun speelgoed. Ze willen van alles proberen en zijn zeer nieuwschierig. Dit zijn verschillende speeltjes waar ze hun creatieve deel kunnen ontwikkelen.

- Gereedschapkistje

- Make-up setje

- Dokterskoffertje

- 3 op een rij spel

- Kinderkeuken

Speelgoed is belangrijk

 Onderschat de invloed van speelgoed niet. Activiteiten zoals rollenspellen voor de kinderen kan ze erg helpen in de ontwikkeling. Hoe meer ze dit doen, hoe meer ze bepaalde situaties zullen begrijpen. Bijvoorbeeld als ze naar de dokter moeten of naar de tandarts. Als je dit veel met ze oefent zullen ze bijvoorbeeld een stuk minder bang zijn als normaal. Ook is speelgoed belangrijk voor als ze bijvoorbeeld naar de peuterspeelzaal gaan. Hier leren ze om samen te spelen en speelgoed te delen. Als ze dit thuis al hebben geleerd, zullen ze het minder lastig krijgen als ze in 1 keer alles moeten delen. 

Terug naar begin
Nederlands