Nederlands

Gratis verzending vanaf €50

Gratis retour

Help! Hoe maak ik mijn kind zindelijk?

by Kimberly Schoobaar Aan December 26, 2020

Je kind wordt natuurlijk niet uit zichzelf zindelijk. Hier heb jij als ouder veel invloed op. Het is belangrijk dat je realiseert dat dit veel geduld en tijd kost. Als er een ongelukje gebeurt, geeft dat niks. Dat kan gebeuren. 

Gemiddelde tijd van zindelijkheid

Het is nogmaals erg belangrijk dat je veel geduld hebt. Zindelijk worden kost veel tijd. Als je gaat pushen, heeft dat vaak een negatieve werking op het kind. Natuurlijk is elk kind anders. En zeker in de ontwikkeling.  Hier is een kleine opsomming van een gemiddeld kind:

 • Tussen 18 en 24 maanden: oefenen met het potje
 • Tussen 24 en 30 maanden: trainen op zindelijkheid
 • Tussen 30 en 36 maanden: zindelijk overdag
 • Tussen de 36 en 40 maanden: ook s´nachts zindelijk

Tips voor zindelijkheid

Je kind zindelijk maken wordt vaak behoorlijk onderschat. Het kost veel tijd, oefening en standvastigheid. Gelukkig heb ik wat goede tips waar je echt wat aan hebt:

 1. Lees samen een boek over zindelijkheid.
 2. Ga op vaste momenten naar het potje/wc.
 3. Maak het leuk. Beloon ze als ze het goed hebben gedaan. Een goed alternatief zijn de trainingsstickers. Deze kun je op het potje plakken als hij of zij het goed heeft gedaan.
 4. Wees consequent. 
 5. Zet je kindje regelmatig op het potje. Dit is vooral in het begin erg belangrijk.
 6. Laat je kindje ook wennen aan de wc. 
 7. Vervang het potje door een toilettrainer.
 8. Pas de kleding van je kind aan als het al op de toilettrainer gaat. vervang bijvoorbeeld rompers met leggings of broeken.
 9. Neem extra kleding mee voor als je op stap gaat.
 10. Leer ze eerst om alleen overdag te gaan en later ook s´nachts. 

Samen naar de wc

Samen met je kind naar de wc gaan is een hele goeie methode. Als je peuter ziet wat jij doet, is er een grote kans dat hij of zij je gaat kopiëren en daardoor ook zelf naar de wc wilt. Wees daarom duidelijk in je handelingen en probeer er goede uitleg bij te geven. Als je samen naar de wc gaat, went je kind gelijk aan de wc. Dan is het voor hun minder eng. 

Verschillende methoden

Er zijn veel verschillende methoden voor zindelijkheid. Welke jij past ligt helemaal aan jezelf en aan je kind. 

 • Geen luier meer. Je probeert je kind zonder luier de dag door te brengen. Met deze methode leg je aan je kind uit dat hij of zij moet aangeven wanneer hij moet plassen.
 • Beloningsmethode. Met complimenten kom je al een heel eind. Geef bijvoorbeeld een beloning als hij of zij een nieuw doel heeft behaald. Bijvoorbeeld 3 dagen niet in bed geplast.
 • Zindelijke communicatie. Zodra je weet of je kind moet plassen of poepen breng je hem of haar naar het potje.
 • Vaste momenten op het potjeAls je vaste momenten aanhoudt moet je dit voor lange tijd volhouden. Bijvoorbeeld een kwartier na het eten en vlak voor bedtijd.

Elk kind is anders

Elk kind groeit anders in de ontwikkeling. Het ene kind zou er eerder klaar voor zijn dan de ander. Of de een zal het leren sneller oppikken dan de rest. Dat geeft niks. Als het wat langer duurt dan normaal maak je niet druk, want het komt echt wel. 

 

Terug naar begin
Nederlands