Nederlands language

Gratis verzending vanaf €50

Gratis retour

Hoe lang duurt het voor een baby in diepe slaap is?

by Lisa SEO Aan September 15, 2022

De geboorte van een kind, brengt veel veranderingen met zich mee. Het feit dat ouders nu de verantwoordelijkheid hebben voor een baby is wennen. Andersom moet de baby wennen aan zijn nieuwe omgeving. Naast de adviezen die u van het consultatiebureau krijgt, willen we met deze informatie handreikingen bieden voor deze nieuwe situatie. U kunt er zelf uithalen wat bij u en uw baby of gezin past.

Nachtrust baby

Alle baby’s slapen de eerste periode na de geboorte nog veel. Hoeveel precies is moeilijk te zeggen. Dit varieert van tien tot 23 uur. Wel is enigszins te voorspellen hoe het slaappatroon van een gezonde, op tijd geboren baby eruitziet vergeleken bij een volwassene. De slaapcyclus (van diepe tot lichte slaap) duurt ongeveer:

  • 90 minuten bij een volwassene;
  • 45 minuten bij een pasgeborene;
  • 50 minuten bij een baby tussen de drie en acht maanden.

Baby’s slapen dus vaak perioden van 45 of 50 minuten of een veelvoud daarvan. Ze slapen dus 45 à 50 minuten, 90 à 100 minuten, 135 à 150 minuten of 180 à 200 minuten voordat ze weer wakker worden. Ook de diepte van de slaap varieert flink. De verhouding diepe en lichte slaap is als volgt:

  • 80% diepe slaap en 20% lichte slaap bij een volwassene;
  • 50% diepe slaap en 50% lichte slaap bij een op tijd geboren baby;
  • 20% diepe slaap en 80% lichte slaap bij een te vroeg geboren baby.

Dit verklaart voor een deel waarom kleintjes ’s nachts vaker wakker zijn dan hun ouders. Het kan weken duren voor een baby tijdens de nacht wat langer gaat slapen. Het is ook redelijk goed te voorspellen hoe lang een baby wakker kan zijn. De onderstaande tijden gelden voor op tijd geboren baby’s.

Nachtritme te vroeg geboren baby

Is uw baby te vroeg geboren, dan gelden deze tijden vanaf de uitgerekende datum (de datum dat uw kind geboren had moeten worden). Het kan zijn dat de tijd dat uw baby wakker is, iets langer of korter duurt, maar meestal is er geen groot verschil.

Advies om een baby sneller te laten slapen

Comfortabele slaapkleding

Voor pasgeboren baby's tot 7 maanden wordt er aanbevolen om een leeg bed te houden voor de veiligheid van de baby. Dit betekend dat het bedje vrij is van bedbumpers, dekens, kussens en zachte knuffels. Daarom is het belangrijk dat de baby ten alle tijden een zacht en comfortabel slaappakje draagt waarin hij of zij gemakkelijk in slaap kan vallen.

Gebruik slaaptrainers

Een baby slaaptrainer helpt bij het in slaap krijgen van een baby. Zo spelen ze bijvoorbeeld slaapliedjes af of projecteren ze vormen op de muur, waar een baby rustig van wordt. Bovendien, zijn ze ook voorzien van rustgevende deuntjes waardoor de baby eerder in slaap valt. Op deze manier kan je een slaapritme voor zowel kinderen als baby's opbouwen. 

Niet storen tijdens het slapen

Tot slot is het een belangrijk advies om uw baby niet te storen tijdens het slapen. ent u van plan om met uw baby de deur uit te gaan, leg hem dan bij de eerste slaaptekenen alvast in de wandelwagen en zet deze op een rustige plek in huis. Zo stoort u de baby niet tijdens de slaap. Let wel op de lichaamstemperatuur (niet te warm of te koud leggen).

Slaaptrainers bij Keekabuu

Wanneer je wilt dat de baby sneller in een diepe slaap is, kan je de door ons voorgestelde slaaptrainers gebruiken. Keekabuu heeft door middel van jarenlang ervaring en vele testen gekeken naar de beste slaaptrainer voor baby's. Uit dit onderzoek hebben we met zorg een collectie slaaptrainers opgesteld die wij verantwoord vinden om te gebruiken. Op deze manier zijn wij altijd overtuigd dat onze trouwe klanten altijd de beschikking tot de beste baby en peuter artikelen hebben.

Terug naar begin
Nederlands