Nederlands language

Gratis verzending vanaf €50

Gratis retour

Hoe wordt een kind zindelijk?

by Lisa SEO Aan November 11, 2022

De meeste ouders gebruiken veel luiers voordat hun kindje zindelijk wordt. Per kindje ongeveer 25 kilo per maand (Bron: Milieu Centraal). Vaak wordt gedacht dat een kindje vanzelf zindelijk wordt en bij een klein aantal kindjes gaat dit ook vanzelf. Zij komen rond de 3 jaar op het idee dat zij liever geen luier meer willen, maar hun behoefte op het potje of de wc willen doen. 

Voor ouders is dit heel fijn: het zindelijk worden is vanzelf gegaan. 

Echter, de meeste kindjes geven helemaal niks aan en hebben het nodig om gestimuleerd te worden om zindelijk te worden. Hoe je dat kunt doen staat in dit artikel.

Wanneer wordt een kind zindelijk?

De meeste kinderen worden tussen de 2 en 3 jaar zindelijk. Maar er zijn grote verschillen tussen kinderen. Daarbij is het opvallend dat kinderen steeds later zindelijk worden. Vroeger was het normaal dat een kind met een jaar tot anderhalf jaar uit de luiers was. Tegenwoordig wordt er vaak vanuit gegaan dat een kind zindelijk moet zijn als hij naar school gaat. Dat is met 4 jaar in Nederland en met 2,5 jaar in België.

Maar wist je dat je je kind ook kunt helpen met zindelijk worden en dat je kind net zo als vroeger met een jaar uit de luiers kan zijn?

Hoe help je je kind bij de zindelijkheid. 

Stap 1. Op het potje of de wc met wc-verkleiner.

Laat je kind wennen aan het potje. Er zijn kinderen die direct op een potje gaan zitten en dit prima vinden. Maar gaat je kindje niet direct zitten help hem dan door het potje leuk te maken. Met leuk maken kun je denken aan dat de tijd op het potje leuk is, doordat jij er iets doet wat je kindje leuk vindt. Bijvoorbeeld een verhaaltje voorlezen of liedjes zingen.

Stap 2. Het eerste succes.

Terwijl je kind zo op het potje zit valt er iets in het potje. Dat is natuurlijk geweldig leuk. Laat je kind merken dat je hier blij mee bent door bijvoorbeeld te zeggen:’Goed gedaan’ 

Je hoeft geen stickers of andere beloningen te geven. Als je kind gevoelig is voor beloningen kun je dat wel doen. Maar voor veel kinderen is het voldoende als de ouders in woorden zeggen dat het knap is wat hun kindje doet.

Stap 3. De dagelijkse routine.

Nu je kind op het potje wil zitten en er iets in doet, kun je je kindje steeds vaker op het potje zetten. Het is handig om je kindje op het potje te zetten, wanneer de kans dat er iets in het potje het grootst is. Kijk daarom goed naar je kind om zijn plas- en poep signalen te herkennen. Veel voorkomende momenten dat een kind naar de wc moet zijn: na het eten en bij het wakker worden. 

Tenslotte kan het helpen als je kindje makkelijk aan- en uit te trekken kleding draagt, zodat je je kind dan snel op het potje kunt zetten. Je kunt hierbij denken aan deze broeken.

Stap 4. Je kind gaat het zelf aangeven.

In de vorige stap heb je geoefend met het gebruik van het potje. Nu gaat je kind het steeds beter zelf aangeven. Wanneer? Dat verschilt per kind en heeft niks met intelligentie te maken. Er zijn kindjes die dit al vrij snel goed aan kunnen geven. Andere kinderen hebben meer tijd nodig omdat zij bijvoorbeeld totaal op gaan in hun spel. Dat is niet erg. Jij als ouder kunt dit inschatten en je kind helpen, net zo lang totdat je kind het zelf aangeeft. 

Stap 5. De slaapjes droog doorkomen.

De meeste kinderen worden eerst overdag zindelijk en daarna ‘s nachts. Voor de nacht zindelijkheid hoef je niet veel te doen: deze volgt binnen een half jaar nadat je kind overdag zindelijk is. 

Je kind is nu volledig uit de luiers. Je bent begonnen met het gebruik van het potje of de wc met wc-bril-verkleiner en nu is je kind zindelijk. Hij kan de hele dag spelen zonder een luier die om hem heen hangt. 

Wil je meer lezen over zindelijkheid en hoe je je kind kunt helpen? Kijk dan hier. 

Gastschrijver: Debby Mendelsohn
Auteur van het boek Zindelijk maken is kinderspel

Terug naar begin
Nederlands