Nederlands

Gratis verzending vanaf €50

Gratis retour

Mijn kind gaat voor het eerst naar school!

by Kimberly Schoobaar Aan December 26, 2020

Wat spannend. Je kleine gaat voor het eerst naar de basisschool. Dit is vaak iets wat elke mama het liefst nog wel even wil uitstellen. Maar je zult zien dat je kind er van gaat genieten. Maar hoe bereid ik mijn kind voor? Of wat als hij of zij mij teveel gaat missen? Ik ga je hiermee helpen. 

Leerplichtig   

Vanaf 5 jaar is je kind officieel leerplichtig. Maar kinderen gaan vaak vanaf hun 4e jaar naar de basisschool. Dan komen ze in groep 1.    

Hoe bereid ik mijn kind voor?

De eerste schooldag is niet alleen spannend voor de ouders, maar ook voor het kind. Daarom is het belangrijk dat je dit ruim van tevoren aangeeft, zodat de kleine hier zich op kan voorbereiden. Voordat je je kind naar de basisschool stuurt, is het belangrijk dat je kind samen kan spelen. Dit leren ze natuurlijk wel op school, maar het is leuker voor het kind zelf, want zo kunnen ze makkelijker vrienden maken. Probeer een rollenspel te doen met je kind. Jij bent bijvoorbeeld de juf en je kind is een leerling. Hou die dag dan bijvoorbeeld een schema aan net zoals op de basisschool. Ze weet je kind wat hij kan verwachten. Veel basisscholen doen aan wen dagen. Zo hebben de kinderen een beeld van hoe het eruit gaat zien en staan ze niet voor verassingen. 

Alleen naar de wc

Dit is nog wel een dingetje. Thuis kan mama en papa helpen. Maar op de basisschool moet je het helemaal zelf doen. Om je kind een handje op weg te helpen kun je met ze oefenen. Trek ze ook makkelijke kleren aan die niet moeilijk zijn om uit of aan te trekken. 

Wat moet ik mijn kind meegeven?

Zorg dat je kind altijd genoeg eten en drinken bij zich heeft. Je kunt hiervoor een kleine broodtrommel kopen en een beker fles. Het is handig om ze een extra paar kleren mee te geven voor als ze in hun broek hebben geplast. Dit gebeurt vaak in de eerste paar weken. Ook is het handig om ze een kleine rugzak mee te geven met de spullen erin. 

Tips ter voorbereiding 

  • Leer ze wat tijdbesef. Dit is voor je kind makkelijker zodat hij of zij weet wat de juf bedoeld met bijvoorbeeld straks of zometeen. 
  • Leg duidelijk uit dat je hem of haar straks weer komt ophalen, zodat ze wat gerustgesteld zijn.  
  • Leg alvast de spullen die je nodig hebt voor de eerste schooldag klaar.  

Samen oefenen

Samen oefenen wat je kind op school heeft geleerd is erg belangrijk en goed voor de ontwikkeling. Leer bijvoorbeeld cijfers en kleuren door ze vragen te stellen. Bijvoorbeeld welke kleur heeft deze knuffel of hoeveel appels liggen er in de schaal. 

 

Terug naar begin
Nederlands