Nederlands

Gratis verzending vanaf €50

Gratis retour

Mijn kind heeft waterpokken

by Kimberly Schoobaar Aan December 26, 2020

Waterpokken kunnen een enorme last zijn. Het is erg vervelend maar gelukkig tijdelijk. Alhoe wel kan de een er meer last van hebben dan de ander, er is altijd een oplossing.

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken zijn (kleine) rode jeukerige vlekjes die veroorzaakt worden door een virus. Vaak duurt dit 13-18 dagen. Dan verdwijnen de jeukerige vlekjes vanzelf weer.

Symptomen waterpokken

Waterpokken beginnen vaak met hangerigheid van het kind. Ze voelen zich vaak niet lekker en kunnen er ook koorts van krijgen. Ook zullen ze minder willen eten. Na ongeveer 2 dagen zullen de rode vlekjes verschijnen. De vlekjes zullen vaak op het gezicht of de romp als eerst verschijnen. Op deze vlekjes ontstaan blaasjes. Deze blaasjes kunnen heel erg gaan jeuken. 

Wat te doen bij waterpokken

  • Niet krabben. Hoe erg het ook jeukt probeer niet te krabben. Als je eraan gaat krabben wordt de jeuk alleen maar erger en kunnen er littekens ontstaan. 
  • Smeer de huid goed in. Smeer de huid in met zinkzalf of mentholgel. Dit zal de jeuk verlichten. Zorg er ook voor dat je de huid van je kind goed vettig houdt in verband met uitdroging. Dit kan met een créme speciaal voor de droge huid. 
  • Luchtige kleding. Zorg dat de kleding die je je kind aantrekt luchtig zit en niet strak. Hierdoor kan de huid zich nog meer irriteren en zal er nog meer jeuk ontstaan. 

Zijn waterpokken besmettelijk?

Ja, waterpokken zijn zeer besmettelijk, maar je kan het alleen krijgen als je dit nog nooit eerder hebt gehad. Het is zelfs al besmettelijk als er nog geen verschijnselen te zien zijn. Dus heeft jou kind nog nooit de waterpokken gehad, maar een klasgenoot krijgt het wel, dan is de kans groot dat jou kind ook de waterpokken zal krijgen. Dus zodra je door hebt dat je kind besmet is, hou hem of haar dan thuis tot het over is om verdere besmettingen tegen te gaan.

Waterpokken bij pasgeboren baby´s

Bij baby´s jonger dan 3 maanden kan de ziekte met complicaties aflopen. Dit alleen als je zelf als moeder nog nooit besmet bent geraakt. Dat komt omdat je baby dan nog geen antistoffen heeft in zijn of haar bloed voor het virus. Dit krijgen ze normaal gesproken via de placenta. 

 Wanneer naar de huisarts?

9 Van de 10 keer zijn waterpokken onschuldig. Daarom hoef je niet vaak met dit soort kwaaltjes naar de huisarts. Bel de huisarts wel;

  • Als je kind zich steeds zieker gaat voelen.
  • Als je kind hoge koorts heeft.
  • Als je kind jonger is dan 3 maanden.
  • Als je kind veel overgeeft. 
  • Als je kind suf wordt.
  • Als je kind benauwd wordt.

 

 

Terug naar begin
Nederlands