Nederlands

Gratis verzending vanaf €50

Gratis retour

Vanaf welke leeftijd mag een baby op het potje?

by Lisa SEO Aan September 15, 2022

Een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van je kind is zindelijk worden. Bijkomend voordeel is dat jij dan eindelijk af bent van die bergen luiers en – ook niet onbelangrijk – het verschonen daarvan. Helaas wordt je kleine niet zindelijk op commando, maar je kunt hem wel zo goed mogelijk begeleiden met het potje.

Wanneer kan een kind op het potje?

Baby’s tot 12 maanden plassen reflexmatig wanneer ze een volle blaas hebben. Vanaf 12 maanden neemt de gevoeligheid van de blaas voor het reflexmatig plassen af. Je baby zal bewuster het plassen op gang kunnen brengen of doen ophouden. Tussen 2 en 3 jaar heeft je kind de eerste gewaarwordingen van zindelijkheid. Je kind ontdekt dat een natte luier of een volle broek niet prettig aanvoelt en vindt dit tegelijk ook vervelend.

Als je kind lichamelijk in staat is om de urine op te houden en een voldoende ontwikkelde blaascontrole heeft, is dat al een belangrijke stap. Hierna krijgt je kind interesse voor het toilet of het potje. Het zal praten over “pipi doen” en heeft geleidelijk droge luiers tot twee uur na de vorige plas. Als je dat merkt, kan je je kind op het potje laten gaan. Je kan eventueel de luier weglaten, zodat je kind beter aanvoelt wanneer het moet plassen.

Vanaf de leeftijd van 2 jaar kan je proberen te starten met de zindelijkheidstraining. Sommige kinderen zijn al zindelijk op de leeftijd van 2 jaar, andere pas op de leeftijd van 5 jaar.

Vanaf welke leeftijd is een kind zindelijk?

Overdag worden de meeste kinderen zindelijk tussen hun tweede en vijfde levensjaar. En tot de leeftijd van 7 jaar is bedplassen niet abnormaal. Een op de vier kinderen is nog niet droog op de leeftijd van 2,5 jaar. Een op de tien is nog niet droog op de leeftijd van 3,5 jaar, omdat het daar op dat moment nog niet rijp voor is. En 15% van de 5- à 7-jarigen plast ‘s nachts nog in bed. Er is dus geen reden tot ongerustheid wanneer je 6-jarige zoontje nog in bed plast of je 3-jarige dochter nog niet droog is.

Het is belangrijk om als ouder rekening te houden met dit tempo en je kind niet te forceren als het er nog niet klaar voor is.

Zindelijkheidstraining peuter

Je kleine zal niet spontaan op het potje gaan zitten, je zal hem bij dit proces moeten begeleiden. Dit wordt zindelijkheidstraining genoemd, hoewel training misschien niet helemaal het juiste woord is. Het gaat er meer om dat jouw kleine wordt geholpen en gestimuleerd bij het zindelijk worden.

Stappen naar zindelijkheid

Help je kind zindelijk worden door de volgende stappen te volgen:

1. Gebruik het potje

Voor veel kinderen voelt een potje veiliger dan de wc. Daarnaast kan je dreumes zelfstandig op een potje gaan zitten, terwijl hij of zij bij de wc nog hulp nodig heeft. Zet het potje bijvoorbeeld bij het speelgoed of op een andere vertrouwde plek, zodat hij eraan kan wennen. Laat je kind ook af en toe op het potje zitten, in eerste instantie kan dit met kleren aan. Probeer dit zo ongedwongen mogelijk te laten verlopen, dwing hem in ieder geval niet.

2. Geef het goede voorbeeld

Peuters imiteren alles wat ze zien. Maak daar gebruik van! Ga zelf naar de wc en zet het potje ernaast. Leg uit wat je doet en waarom je dat daar doet.

3. Gebruik het potje met vaste regelmaat

Zet je kindje op regelmatige tijdstippen zonder broek en luier op het potje. Doe dit in het begin 1 keer per dag en bouw dit langzaam uit. Uiteindelijk kan je hem ongeveer iedere 2 uur op het potje zetten. Goede momenten hiervoor zijn vlak na het wakker worden en na de maaltijden. Houd je uk niet met tegenzin op het potje als hij niet plast.

4. Heb geduld en wees complimenteus

Misschien begrijpt je kindje vrij snel wat hij moet doen, maar het kan ook een tijdje duren. Beloon hem (maar overdrijf niet) met een compliment, een knuffel of een sticker als hij een plasje in het potje doet. Als het niet lukt, blijf dan ook positief en geduldig. Als je dit niet doet, kan het averechts werken. Plassen lukt immers beter als je kindje ontspannen is.

5. Plas en poep hoort in het potje

Als je kindje weer een volle luier heeft, leg dan op een positieve manier uit dat dit eigenlijk in het potje hoort. Zo begrijpt hij dat poep en plas daar hoort.

6. Vraag of ze het potje nodig hebben

Als hij een paar keer op het potje geplast heeft, weet hij wat dit inhoudt. Vraag hem nu regelmatig of hij moet plassen. Op deze manier leert hij bewust om te gaan met het gevoel van een volle blaas.

Boek Magic Potty Zindelijkheidstraining

De meeste kinderen worden tussen de leeftijd 3 en 4 jaar oud zindelijk. Om ze hiervoor te motiveren heeft invented 4 kids de perfecte oplossing. Het Magic Potty zindelijkheidstraining pakket zorgt ervoor dat elk plasje beloond zal worden. Doordat je kleintje een plasje doet tovert hij of zij het wolkje weg en verschijnt er een vrolijke zon. Hierdoor zal je kleintje dit trucje vaker willen doen en dus sneller zindelijk zijn met het boek Magic Potty Zindelijkheidstraining.

Pottychamp

De PottyChamp is een multifunctioneel 3 in 1 potje voor je kleine. Doordat de PottyChamp een multifunctioneel potje is, groeit het met je kleine mee. Je krijgt namelijk gelijk de beschikking over een potje, toilet zitje en opstapje in 1! Het PottyChamp potje is ideaal voor het gebruik bij zindelijkheidstraining.

Terug naar begin
Nederlands