Nederlands

Gratis verzending vanaf €50

Gratis retour

Hoe voed ik mijn kind het beste op

by Kimberly Schoobaar Aan December 26, 2020

Hoe voed ik mijn kind het beste op? Dit is een vraag die ouders vaak aan zichzelf stellen. Doe ik het wel goed? Is mijn kind gelukkig? Geloof mij, als je vaak met deze vragen in je hoofd zit, doe je het waarschijnlijk fantastisch. Uiteraard zijn er altijd punten die je kunt verbeteren.   

Verschillende stijlen opvoeding

Je hebt grof gezegd 4 opvoedingsstijlen. Autoritair, democratisch, toegeeflijk en verwaarlozing. Alle 4 zeer verschillend en niet echt met elkaar te vergelijken. Om je hiervan een duidelijk beeld van te geven, ga ik ze even uitleggen.

  • AutoritairAutoritaire opvoeding houdt in dat je je vaak superieur voelt in opzichte van je kind. Deze stijl van opvoeding kent veel regels en geen brutale mond terug.

Voordeel : Het kind weet wat de grenzen zijn. 

Nadeel : Het grootste voordeel is tegelijkertijd ook het grootste nadeel, is dat het kind heel goed weet wat de grenzen zijn. Zo krijgt hij niet de kans om zichzelf te ontwikkelen en wordt hierdoor vaak eenzaam. Omdat de ouders grofweg gezegd alle beslissingen maken voor het kind, krijgt hij of zij niet de ruimte om zelf leren keuzes te maken. 

Democratisch. Deze opvoeding wordt ook wel autoritatieve opvoeding genoemd. De rol van de ouders en het kind zijn erg duidelijk maar bij deze opvoedingsstijl heeft het kind vaak ook iets in te brengen. Dit is een goede en liefdevolle manier van opvoeding. Je kind heeft regels maar krijgt ook de ruimte om zichzelf wat meer te ontdekken en om gewoon een kind te zijn

Voordeel: Een kind die op deze manier wordt opgevoed, is meer opgewekt en socialer dan een kind met autoritaire opvoeding. 

Nadeel: Omdat je kind democratisch wordt opgevoed, wil een kind vaak weten hoe of waarom? Ze stemmen niet zo gemakkelijk in als het hun op dat moment niet aanstaat. Ze zullen daarom vaker in discussie gaan. 

  • Toegeeflijk. Bij deze opvoedingsstijl is er sprake van veel betrokkenheid, maar weinig regels en dus meer chaos. Door deze stijl zullen de kinderen veel te zeggen hebben en meer vrijheid krijgen. 

Voordeel: Doordat de kinderen zoveel vrijheid krijgen, ontstaat er minder spanning in huis, omdat er minder conflicten zullen plaats vinden. 

Nadeel: Bij deze opvoeding leren kinderen vaak niet wat grenzen en regels zijn. Dit kan een groot probleem worden op school wanneer ze een bepaald schema moeten volgen en er opeens wel regels zijn. Hierdoor kan je kind zeer verwend en lastig van worden. 

  • Verwaarlozing. Bij deze stijl van opvoeding ontbreekt zowel controle als betrokkenheid. Bij deze opvoedingsstijl kijken de ouders vaak niet echt om naar het kind. 

Voordeel: Het enigste voordeel is dat het tijd bespaard voor de ouders.   

Nadeel: Deze stijl van opvoeding kent veel nadelen. Het kind zal zich eenzaam en niet geliefd voelen. Zo kunnen ze geen zelfvertrouwen opbouwen. Ook is het een gevaarlijke manier van opvoeden, want als ze thuis geen liefde krijgen, zullen ze het ergens anders gaan zoeken.

Hoe weet ik welke stijl bij mij past?

Dit is een hele makkelijke en moeilijke vraag tegelijk. Eigenlijk is het een beetje van 3 stijlen bij elkaar, dat zijn de autoritaire opvoeding, de democratische opvoeding en de toegeeflijke opvoeding. De verwaarlozende opvoeding is geen optie. Heel simpel gezegd, als je niet voor een kind kan zorgen moet je er ook niet aan beginnen. 

 

Terug naar begin
Nederlands