Nederlands

Gratis verzending vanaf €50

Gratis retour

Tips om je kind groente te laten eten

by Kimberly Schoobaar Aan December 26, 2020

Groente en kinderen gaan bijna nooit heel goed samen. De kleur, de smaak en de geur. Het zijn niet de vrolijkste dingen. Toch zijn er manieren waarop je je kind enthousiast kan maken over groente.

Liedjes

Over het algemeen zijn liedjes een goede manier om jonge kinderen ergens enthousiast over te maken. Op het moment dat een peuter een leuk en vrolijk liedje hoort, willen ze vaak wat sneller meewerken. Verzin daarom een leuk en passend liedje voor bij de groentes waarbij je kindje het lastig vind om het te eten.

 

Beloning

Beloningen werken 9 van de 10 keer zeer goed. Als je kleine bijvoorbeeld het hele bordje met groente heeft leeggegeten, geef ze dan een beloning. Op deze manier blijven ze gemotiveerd, omdat ze weten dat er iets leuks komt. Let wel op dat je dit niet overdrijft, anders wordt dit voor je peuter/kleuter te vanzelfsprekend en gaat hij of zij verwachten dat ze dit altijd krijgt. 

Combineer verschillende smaken

Als je kleine bijvoorbeeld geen broccoli lust, maar wel heel erg van kaas houdt, combineer de 2 dan samen. Op deze manier hebben ze vaak de neiging om het toch te eten, omdat er dan iets in zit wat ze wel erg lekker vinden.

Maak er iets leuks van

Door de groente of fruit op een leuke manier te presenteren, zoals een smiley of een poppetje, zijn kinderen vaak sneller enthousiast en zullen het daarom ook sneller eten. Combineer bijvoorbeeld ook wat leuk gekleurd fruit samen. 

Geef haalbare porties

Als je kleine al iets niet lust, heeft het geen zin om ze een extra portie te geven in de hoop dat ze dan wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen. Dit werkt averechts. Begin daarom met wat kleinere porties en naar mate ze beter leren eten, maak je de porties wat groter. 

Koop leuk kinderbestek

Door leuk gekleurd (kinder)bestek aan te schaffen, zullen de kinderen een stuk enthousiaster zijn. Kleuren stimuleert de hersenen dus het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling. 

Laat je kind meehelpen in de keuken

Doordat ze mee mogen helpen in de keuken voelen ze zich ook meer betrokken. Dit is een leuke activiteit voor ouder en kind. Als jij als ouder laat zien hoe enthousiast je hierover bent, heeft dat alleen maar positief effect op de kleine. 

Zorg voor een comfortabele stoel

Een comfortabele stoel is een heel belangrijk punt. Omdat ze nog zo jong zijn, kunnen ze niet uitleggen dat ze niet lekker zitten. Daarom willen ze vaak nog wel eens lastig gaan doen of niet willen luisteren. Zorg er daarom voor dat je een goede stevige stoel aanschaft. Wat vaak ook goed helpt zijn de stoelverkleiners. Ze zijn lekker zacht en zitten erg comfortabel. 

Terug naar begin
Nederlands