Nederlands language

Gratis verzending vanaf €50

Gratis retour

Wanneer mag een baby onder een dekbed slapen?

by Klantenservice Keekabuu Aan June 28, 2021

Vanaf welke leeftijd mag een baby onder een dekbed slapen? Want hoewel dit voor volwassenen vanzelfsprekend is, neemt het slapen onder een dekbed voor baby’s flink wat risico’s met zich mee. Dat is de reden waarom jouw kindje vanaf de geboorte beter onder de deken met een laken of een slaapzak kan slapen. Welke risico’s brengt het slapen onder een dekbed met zich mee? En op welke leeftijd mag jouw baby hier wel onder slapen?

 

Waarom geen dekbed gebruiken voor baby’s?

 

Natuurlijk wil je dat jouw kindje veilig kan slapen. Je weet wanneer jouw baby op de buik mag slapen (link art. 4) en dat een rugligging bij baby’s het veiligst is tijdens het slapen. Ook het gebruik van een dekbed wordt afgeraden. Voor kleine kindjes zijn deze dekens in de eerste plaats te warm. Jouw baby kan het dus makkelijk te warm krijgen tijdens het slapen, waardoor er overhitting ontstaat. Een dekbed bij baby’s brengt ook verstikkingsgevaar met zich mee. Mede omdat deze dekens niet strak genoeg ingestopt kunnen worden. Een dekbed heeft natuurlijk ook een losse hoes. Ook daarin schuilen natuurlijk enige risico’s.

 

Veilig onder een dekbed slapen vanaf een leeftijd van 2 jaar

 

Jouw baby of kindje kan vanaf een leeftijd van ongeveer 2 jaar veilig onder een dekbed slapen. Rondom deze leeftijd wisselt jouw kleintje vaak ook van bed. De ledikant maakt in dit geval plaats voor groter peuterbed. Een baby dekbed of babyspullen online kopen, betekent dat je op een aantal dingen moet letten. Een veilige dekbed moet namelijk aan een aantal eisen kunnen voldoen. Ook als jouw kindje de leeftijd van 2 jaar heeft bereikt. 

 

Hier moet een veilig dekbed voor baby’s aan voldoen:

 

  • Materiaal: dekbedden worden gemaakt van verschillende soorten materiaal. Denk daarbij aan dons, katoen of polyester. Vermijd dekbedjes van dons. Deze zijn niet machinewasbaar en kunnen tevens allergieën veroorzaken. Een synthetisch dekbed is licht van gewicht, maar is niet voldoende ademend. Een baby dekbed van katoen is de beste keuze. Dit materiaal zorgt voor een optimale warmteregulatie.

 

  • Dikte: ook een baby dekbed kent verschillende diktes. Deze wordt aangegeven in klassen van 1 t/m 4. De hoogste klasse staat voor een dun of zomerdekbed. Je kunt ook kiezen voor een seizoensdekbedden. Je hebt daarmee maar één dekbed nodig.

 

  • Afmeting: stem de afmeting van het dekbed af op het peuterbed. Een goed passend dekbed is van belang om verstikking te voorkomen. Koop het dekbed voor jouw baby of peuter dus nooit op de groei. De afmeting is goed als je het dekbed goed kunt instoppen, zonder dat er delen loshangen.

 

Controleer je kindje regelmatig tijdens de slaap

 

Tot een leeftijd van 2 jaar laat je jouw baby dus het beste onder een deken met een laken slapen. Zodra jouw kindje oud genoeg is om onder een dekbed te slapen, is het goed om een oogje in het zeil te houden. Controleer bijvoorbeeld of jouw peuter het niet te warm heeft tijdens het slapen en of het dekbed nog netjes op zijn plaats ligt. Daarvoor hoef je jouw baby niet te storen in zijn slaap. Met een goede babyfoon (link art. 5) kun je jouw kind op afstand niet alleen zien, maar ook horen.

Terug naar begin
Nederlands