Nederlands

Gratis verzending vanaf €50

Gratis retour

Wanneer mag een baby op de buik slapen?

by Klantenservice Keekabuu Aan June 28, 2021

Wanneer mag een baby op zijn of haar buik slapen? Op deze vraag zijn twee antwoorden mogelijk. Baby’s mogen op hun buik slapen wanneer ze sterk genoeg zijn om zelfstandig te kunnen draaien. Anderzijds wil je een buikligging zo lang mogelijk uitstellen. Dat heeft alles te maken met de gevolgen. De kans op wiegendood is bij buikslapers namelijk aanzienlijk  hoger dan bij een rugligging. Wanneer mag en kan jouw baby wel veilig op de buik slapen?

 

Een buikligging bij baby’s verhoogt het risico op wiegendood

 

Een baby slaapt vanaf de geboorte bij voorkeur op de rug. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een buikligging een verhoogt risico op wiegendood met zich meeneemt. De exacte oorzaak van dit plotseling overlijden is niet bekend. Wel zijn er een aantal factoren die een grote rol spelen, onder andere een te vroege buik- of zijligging bij baby’s .

 

De kans op wiegendood is het grootst in het eerste half jaar na de geboorte. Het gevaar is na deze periode echter nog niet geweken. Wiegendood komt voor bij kindjes tot 2 jaar. Buikslapen wil je dus tot deze tijd voorkomen. Toch zijn sommige kindjes van 6 maanden al sterk genoeg om zichzelf te kunnen draaien. Extra controle tijdens het slapen is dus nodig.

 

Ook hierom wil je buikslapen bij baby’s voorkomen:

 

  • Baby’s die op hun buik slapen hebben het sneller te warm. Dat komt omdat het lichaam meer contact maakt met het matras dan bij een rugligging. Om overhitting te voorkomen, is het ook goed om te weten wanneer een baby onder een dekbed mag slapen .

 

  • Als jouw kindje met zijn of haar gezicht richting het matras ligt, worden de luchtwegen meer afgesloten dan bij een rugligging. Het risico op benauwdheid of zelfs verstikking is daardoor aanwezig. Daarnaast ontstaat er een tekort aan zuurstof. Dit wordt veroorzaakt door rebreathing. Dat betekent dat jouw baby de uitgeademde lucht ook weer inademt.

 

  • Buikslapers verplaatsen zich sneller in hun bedje dan rugslapers. De baby kan zich namelijk met zowel zijn handjes als voetjes afzetten. Bijvoorbeeld aan de rand van wieg. De baby kan op dat moment verstrikt raken in het laken, kussen of de hoofdbeschermer.

 

De beste slaappositie voor kleine kindjes is op de rug. Ook om neusverkoudheden en oorontstekingen terug kunnen voorkomen. Baby’s die op de rug slapen hebben een lagere keeltemperatuur. Schadelijke bacteriën krijgen daardoor minder kans om uit te groeien tot een verkoudheid, oor- of luchtwegontsteking. Een rugligging bij baby’s is dus ook gezonder.

 

Buikligging bij baby’s trainen onder jouw supervisie

 

Hoewel een baby niet op de buik mag slapen tijdens jouw afwezigheid, kun je een buikligging wel trainen. Natuurlijk als het kindje wakker is én onder jouw supervisie. Zo kun je jouw baby voorbereiden op buikslapen en train je de ontwikkeling van zijn of haar motorische vaardigheden. Jouw kindje moet het hoofd optillen en traint de arm- en rugspieren. Daardoor kan jouw baby straks zitten, maar ook kruipen en stappen.

 

Hoewel je nog voorzichtig bent met jouw baby in de eerste weken, is het toch goed om niet te lang te wachten met deze training. Dat mag al vanaf dat jouw baby 4 maanden oud is. Vanaf 6 maanden kunnen ze meestal zelfstandig draaien, ook in hun bedje. Door de buikligging regelmatig te oefenen, hoef je niet bang te zijn als jouw kindje straks zelf van zijn rug naar zijn buik draait. Uiteraard moet je dit wel controleren en corrigeren.

Terug naar begin
Nederlands