Nederlands

Gratis verzending vanaf €50

Gratis retour

Baby in de eerste weken

by Klantenservice Keekabuu Aan June 28, 2021

De eerste weken samen met jouw baby zijn spannend. Niet alleen voor je kindje, maar ook voor jezelf. Zeker wanneer je voor het eerst moeder bent geworden. Jij sluit jouw kleintje voor het eerst in je armen na 9 lange maanden. Jouw baby verlaat jouw warme en veilige buik. Een behoorlijke omslag die vraagt om een flink aantal aanpassingen. Hoe ziet jouw leven én die van de baby eruit in de eerste weken? En waar moet je rekening mee houden?

 

Een baby van 0 weken oud slaapt in de eerste weken en maanden veel. Tot wel 17 uur per dag. Dat is niet zo erg, want ook als jonge moeder heb jij je rust nodig. Natuurlijk moet jouw kindje ook regelmatig worden gevoed. Gelukkig weet je al hoe lang een baby mag slapen zonder voeding. Naast slapen en eten is ook contact belangrijk in deze weken. Zo bouw je een sterke band op en kun je lekker ongestoord naar je kindje blijven kijken.

 

Waar op letten tijdens de eerste weken van jouw baby?

 

Reinheid, rust en regelmaat zijn de sleutelwoorden voor een baby in de eerste weken. Hoe gezellig het ook is, beperk kraambezoek zoveel mogelijk. Dit is niet alleen vermoeiend voor jullie als jonge ouders, maar ook voor de baby. Verdeel de visite over de dag en las ook zeker voldoende rustmomenten in. In de eerste weken groeit en ontwikkelt jouw kindje. Ze leren steeds meer waarnemen met hun zintuigen en reageren sneller op prikkels.

 

Ook worden ze sterker en kunnen ze naarmate de weken vorderen steeds makkelijker omrollen. Dat is de reden waarom een baby op de rug moet slapen. De baby neemt in de eerste weken ook toe in gewicht. Soms wel tot 1 kilo per week. Daarnaast krijg je in de eerst week ook bezoek van de wijkverpleegkundige. Niet alleen voor de hielprik, maar ook om het gehoor van jouw baby te testen.

 

Zo zien de eerste weken met jouw baby eruit

 

  • Slapen: een baby slaapt veel in de eerste weken. Vaak doet een kindje korte slaapjes van ongeveer 2 tot 3 uur achtereen. Zodra het tijd is voor de voeding wordt het in veel gevallen vanzelf wakker. Als jouw pasgeboren baby slaapt, neem dan zelf ook je rust. Zo kun je lekker bijkomen van de bevalling én opladen voor de komende weken. Ook s’ nachts moet jouw kindje namelijk worden gevoed.

 

  • Voeden: in de eerste weken heeft jouw kindje om de 3 uur voeding nodig. Ongeacht of je kiest voor borstvoeding of flesvoeding. De voordelen van borstkolven zijn dat je overdag voeding kunt klaarmaken voor s’ nachts. Bijvoorbeeld als jullie de voedingen gedurende de nacht afwisselend willen doen.

 

  • Lichamelijk contact: een baby heeft in de eerste weken ook behoefte aan lichamelijk contact. Bij voorkeur huid-op-huid. De baby herkent jouw geur wat een veilig en rustgevend effect heeft. Lekker knuffelen met je baby dus.

 

  • Kraambezoek: in de eerste weken na de geboorte ontvang je mogelijk veel kraamvisite. Iedereen is nieuwsgierig naar dit kleine wondertje. Verdeel de bezoekjes zoveel mogelijk over de dag en maak voldoende tijd vrij voor rustmomenten.

 

Lekker genieten van jouw baby tijdens de eerste maand

 

Als moeder weet je van nature wel wat goed is voor je baby. Ook als dit jouw eerste kindje is. En met de bovenstaande tips wordt dat alleen maar makkelijk. Vergeet vooral niet te genieten van deze heerlijke periode. Voor je het weet is jouw kleintje namelijk groot.

 

 

Terug naar begin
Nederlands