Nederlands

Gratis verzending vanaf €50

Gratis retour

Wel of geen fopspeen tijdens de borstvoeding?

by Klantenservice Keekabuu Aan June 28, 2021

Vraag jij je af of je beter wel of geen fopspeen kunt gebruiken tijdens de borstvoeding? Je bent niet de enige kersverse moeder die hierover wikt en weegt. Want hoewel jij jouw kindje tussen de voedingsbeurten door tevreden wilt houden, zijn de adviezen tegenstrijdig. Zo zou er een zuigverwarring kunnen ontstaan waardoor de borst niet meer wordt accepteert.

 

Ook kost zuigen aan een fopspeen energie. Kindjes kunnen daardoor te moe zijn om nog te willen drinken. Ook het voedingsritme kan uit balans raken. Mede omdat een fopspeen tijdens de borstvoeding de eetlust afneemt. Maar welke stelling is juist? In dit artikel lees je alles wat je moet weten of het wel of niet aanbieden van een fopspeen bij borstvoeding.

 

Fopspeen tijdens borstvoeding: wanneer beginnen?

 

Als je jouw baby wel een fopspeen wilt aanbieden dan doe je dat met een reden. Bijvoorbeeld omdat jouw kindje te vroeg geboren is. Prematuren hebben, net zoals een baby in de eerste weken, meer stress dan een kindje dat rond de 9 maanden ter wereld is gekomen. Zuigen aan een fopspeen werkt stressreducerend en ontspannen.

 

Daarnaast kom je tegemoet aan de zuigbehoefte. Als je borstvoeding geeft, kun je jouw kindje een fopspeen aanbieden als deze tussen de 4 en 6 weken oud is. De voedingsbeurten moeten dan wel makkelijk gaan. Je hoeft een speen dus niet direct toe te voegen aan jouw baby uitzetlijst. Toch zijn er nog meer situaties waarin je jouw baby naast de borstvoeding ook van een fopspeen kunt voorzien.

 

In deze situaties wil je mogelijk een fopspeen gebruiken voor jouw baby

 

  • Je kunt overwegen om een fopspeen te gebruiken wanneer jouw baby krampjes krijgt van de borstvoeding. Buikkrampen veroorzaken pijn die jouw kindje wil verminderen door het zuigen op een fopspeen.

 

  • Je gebruikt ook een speen als jouw baby meer zuigbehoefte heeft dan normaal. Ook nadat hij of zij net is gevoed. In beide situaties is het belangrijk dat je de fopspeen verwijderd zodra jouw kindje rustig is of slaapt.

 

Wanneer juist geen speen gebruiken bij baby’s?

 

Of je wel of geen speen gebruikt tijdens de borstvoeding, is dus ook afhankelijk van jouw baby. Gebruik in elk geval geen speel als je een zuigverwarring wilt voorkomen. Daarom kun je het beste niet te vroeg beginnen met een speen. Je wilt immers voorkomen dat de baby alleen nog de fopspeen accepteert in plaats van jouw tepel. Als je kindje te lang op de fopspeen zuigt, dan heeft dit een negatieve invloed op de eetlust.

 

Dat wordt veroorzaakt door de speen, maar ook omdat zuigen aan een fopspeen behoorlijk intensief is. Jouw baby wordt mogelijk niet vanzelf wakker waardoor je in de gaten moet houden hoe lang een baby mag slapen zonder voeding. Als het tijd is voor borstvoeding is jouw baby mogelijk ook te moe om te drinken. De verminderde stimulans remt als vanzelfsprekend ook de productie van moedermelk.

Terug naar begin
Nederlands