Nederlands language

Gratis verzending vanaf €50

Gratis retour

Wanneer mag een baby op de zij slapen? Waarom moet een baby op de rug slapen?

by Klantenservice Keekabuu Aan June 28, 2021

Wanneer mag een baby op de zij slapen? De slaaphouding van jouw kindje is belangrijk. Baby’s laat je dan ook bij voorkeur op hun rug slapen. Daarmee verklein je het risico op wiegendood aanzienlijk. Pasgeboren baby’s mogen dus ook niet op hun buik slapen. Een baby in de eerste weken mag eventueel wel op zijn of haar zij slapen.

 

Dat mag tot aan een leeftijd van 2 weken. Daarna is het kindje sterk genoeg om om terug te rollen op zijn of haar buik. Iets wat je wilt voorkomen. Om wiegendood uit te sluiten, maar ook om een goede ademhaling te stimuleren. Kindjes die op de buik liggen kunnen niet vrij ademen. De uitgeademde lucht wordt door de beperkte ruimte dus ook weer geïnhaleerd.  

 

Alleen zijligging bij baby’s die zelfstandig kunnen draaien

 

Hoewel jouw kindje de eerste 14 dagen na de geboorte op zijn of haar zij mag slapen, wordt dit niet aangeraden. De beste slaaphouding voor baby’s is op de rug. Wanneer een baby op de buik mag slapen is afhankelijk van hoe jouw kindje zich ontwikkeld. In ieder geval mag de baby pas op de zij of buik liggen als het zelfstandig terug kan draaien. 

 

Zodra dit gebeurt is het verstandig om dit zo lang als mogelijk te voorkomen. Draait jouw kindje automatisch op de zij of buik, dan kun je dit tijdens de slaap corrigeren. Naarmate de baby sterker wordt zal het zelf terugdraaien wanneer het op een buikligging tegen het matras ademt of geen comfortabele zijligging kan aannemen. Meestal vanaf 6 maanden.

 

Baby op de zij laten slapen met de juiste maatregelen

 

  • Als je jouw baby toch graag op de zij wilt laten slapen, dan mag dit tot een leeftijd van 2 weken. Daarna moet jouw baby op de rug slapen. Mede om SIDS (wiegendood) te voorkomen. Na 2 weken is jouw kindje sterk genoeg om vanuit een zijligging door te rollen naar zijn buik, met alle vervelende risico’s van dien.

 

  • Een baby mag tot 2 weken na de geboorte en na een leeftijd van 6 maanden op zijn zij slapen. Als jouw kindje toch graag een zijligging aanneemt of een voorkeurspositie heeft, kun je ook gebruik maken van een zijslaapkussen. Daarmee kan jouw kindje veilig op de zij slapen, zonder dat hij terug rolt in zijn of haar favoriete positie.

 

Je kindje slaapt het veiligst op zijn of haar buik

 

Als jonge ouders houd je overal rekening mee. Je weet hoe lang een baby mag slapen zonder voeding en welke slaaphouding het veiligst is. Onder jouw toezicht mag de baby soms wel een zijligging aannemen. Bijvoorbeeld tijdens het geven van borstvoeding. Leg jouw kindje voor het slapen gaan wel weer terug in de veilige rugligging. Dit kun je op afstand natuurlijk ook in de gaten houden met een babyfoon.

Terug naar begin
Nederlands